Lapinlahti-Hietaniemi

Kuvaus:

Lapinlahden mielisairaala rakennettiin pääosin 1837-41 (C.L.Engel). Kivirakenteinen sairaala on H-kirjaimen muotoinen, jossa päärakennus sekä lännenpuoleiset potilassiivet ovat kaksikerroksisia ja idänpuoleiset taloussiivet yksikerroksisia. Sairaalan kaakkoispuolella sijaitsevat vanha Suomen kaartin hautausmaa sekä ortodoksinen hautausmaa. Lapinlahden ortodoksisen hautausmaan rukoushuone on vuodelta 1851. Siihen liittyy portti ja puinen asuinrakennus 1870-luvulta. Hautausmaan kirkko on rakennettu 1952-54 (I.Kudrjavzev).
-Hietaniemen hautausmaa vihittiin käyttöönsä 1829, minkä jälkeen se on kokenut lukuisia laajennuksia. Vanha siunauskappeli on vuodelta 1872 (Th. Höijer). Uusi siunauskappeli rakennettiin 1929-31 (A.Nyberg). Erillinen krematorio rakennettiin 1926 (B.Liljequist). Krematorion vieressä sijaitsevat Helsingin juutalainen hautausmaa sekä vanhauskoisten ortodoksien hautausmaa.