Olympiastadion ympäristöineen

Kuvaus:

Helsinki valmistautui vuoden 1940 olympialaisten isännäksi julistamalla stadionin suunnittelukilpailut vuosina 1930 ja 1933. Sota siirsi kisat vuoteen 1952.
-Olympiastadion rakennettiin 1934-40 (Y.Lindegren, T.Jäntti). Sen teräsbetonitorni kohoaa 72 metrin korkeuteen. Stadion korjattiin vuoden 1952 olympialaisia varten rakentamalla lisäkatsomo. Tämän jälkeen katsomon alle on rakennettu toimistotiloja.
-Uimastadion rakennettiin metsäiselle mäelle 1940-52 (J.Järvi). Sen koillispuolella on vanha, vuosisadan alussa rakennettu Eläintarhan urheilukenttä.
-Messuhalli, nykyinen Töölön kisahalli, rakennettiin Suomen Messuja varten 1935 (A.Hytönen, R-V.Luukkonen) ja B-halli 1950.
-Kaupunginpuutarhan rautarakenteinen talvipuutarharakennus on vuodelta1893 (G.Nyström).
-Linnunlaulun alue kuului Henrik Borgstömin 1850-luvulla vuokraamaan Eläintarhan puistoalueeseen. Kaupunki vuokrasi huvilatontteja 1880-luvulta lähtien. Puistomaisella alueella on säilynyt seitsemän vuosisadan lopun puuhuvilaa.