Sörnäisten rannan teollisuusalue ja Suvilahti

Kuvaus:

Sörnäisten ranta muodostaa Helsingin kantakaupungin laajimman yhtenäisen teollisuusalueen, jonka historia ulottuu 1800-luvun keskivaiheille. Alueen vanhin teollisuusrakennus on Hämeentien varrella sijaitseva vanha tulitikkutehdas vuodelta 1874 (F.L.Heimberger). Osuusliikkeiden teollisuudella on huomattava osuus alueella. Elannon pääkonttori valmistui 1928 ja leipomo 1924 (molemmat V.Vähäkallio). Elannon vanha leipomo Hämeentien varrella on rakennettu 1907-10 (H.Kaartinen). Elannon keskusvarasto on vuodelta 1920 (V.Vähäkallio), laajennus vuodelta 1944 (T.Löyskä).
-Ekan (ent. OTK:n) pääkonttori valmistui Hämeentien varrelle 1933 (Vähäkallio-Jägerroos-Pernaja), monumentaalinen keskusvarasto on vuodelta 1927 (V.Vähäkallio) ja mylly vuodelta 1935 (G.Jägerroos). Margariinitehdas on vuodelta 1930 (A.Pernaja) ja siihen liittyvä vaatetustehdas vuodelta 1938 (P.Salomaa, G.Jägerroos).
-Ns. Kokoksen teollisuuskiinteistöon vanhimmilta osin vuodelta 1911(A.Nyberg). Samassa korttelissa sijaitseva Helsingin Mylly Oy:n siilorakennus on vuodelta 1941 (M.Martikainen-R.Ypyä).
-Kone ja Silta Oy:n entinen separaattoritehdas vuodelta 1916 (A.Lindgren, B.Liljequist) on muutettu toimistokäyttöön.
-Suvilahden höyryvoimalaitos rakennettiin 1908-13 (S.A.Lindqvist, J.Castrén). Se on varhaisimpia ja arkkitehtonisesti merkittävimpiä betonirakentamisen edustajia maassamme. Pian tämän jälkeen valmistunut kaasulaitos on samojen suunnittelijoiden käsialaa. Kaasukelloilla on huomattava asema kaupunkikuvassa.