Pasilan konepaja ja SOK:n teollisuuskorttelit

Kuvaus:

Aleksis Kiven kadun varrella sijaitsevat VR:n Pasilan konepaja ja SOK:n tehdasrakennukset muodostavat yhden Helsingin vanhimmista teollisuusalueista.
-VR:n Pasilan konepaja on perustettu 1901, jolloin valmistuivat ensimmäiset suuret konepajahallit (B.F.Granholm). Aluetta on myöhemmin lisärakennettu useaan otteeseen.
-SOK:n Helsingin tehtaat sijoittuivat Vallilan teollisuuskortteliin 1915. Valkoisiksi rapatut tehdasrakennukset ovat 1920-luvulta (V.Aulanko) ja 1930-luvulta (E.Huttunen). Aleksis Kiven kadun varrella sijaitsevat lisäksi ent. autokoritehdas (1928, R.Finnilä) sekä funktionalistinen HOK:n leipomo (1937, E.Huttunen). Vieressä on ent. rautasänkytehdas (1917, V.Vähäkallio), jonka jatkeena on ent. sokeri- ja siirappitehdas (1898, K.F.Andersson).