Seurasaari

Kuvaus:

Seurasaari muodostettiin 1889 yleiseksi kansanpuistoksi. Puinen puistoravintola vuodelta 1890 (F.Mieritz) on kokenut lukuisia muutoksia. Saareen johtava puinen silta noudattelee Mieritzin 1891 suunniteleman sillan muotoa. Sillan saaren puoleisella rannalla on vanha metsänvartijantalo 1890-luvulta (F.Mieritz). Saaren eteläosassa on odotussalirakennus vuodelta 1890 (F.Mieritz) sekä vanha torppa. Saaren länsirannalla on vanha uimalaitos. A.O.Heikel perusti Seurasaaren ulkomuseon 1909. Alueelle on siirretty useita kymmeniä puurakennuksia Suomen eri maakunnista: mm. Niemelän torppa Konginkankaalta, Karunan puukirkko, Kahiluodon kartano Taivassalosta, Antin talo Säkylästä, Ivarsin talo Närpiöstä, Kurssin talo Kuortaneelta, rajakarjalainen talo Suojärveltä sekä pappila Iiisalmesta.