Meilahden huvila-alue

Kuvaus:

Meilahden huvila-alue on syntynyt 1870-luvulta alkaen Meilahden tilan maille. Seurasaareen liittyvä puistomainen kaupunginosa ulottuu Meilahden sillalta Humallahteen. Suurin osa alueen huviloista on viime vuosisadan loppupuolelta ja vuosisadan vaihteesta.Yksittäisinä kohteina mainittakoon seuraavat:
-Humallahden itärannalla sijaitsevan Kesärannan2 puinen nikkarityylinen huvila ja siihen liittyvä englantilaistyylinen puisto ovat pääosin vuodelta 1873 (F.L.Calonius). Huvilaa on laajennettu 1887 (E.Heikel) ja 1904 (J.Ahrenberg), jolloin se tuli valtion omistukseen ja muodostettiin kenraalikuvernöörin kesäasunnoksi. Nykyisin se on pääministerin virka-asuntona.
-Alkuaan yksityisasunnoksi rakennettu Tamminiemen huvila2 on vuodelta 1904 (S.Frosterus - G.Strengell). Huvila lahjoitettiin valtiolle 1940 ja siitä muodostettiin tasavallan presidentin viikonloppuasunto. Presidentin virka-asunnoksi se kunnostettiin 1956. Vuodesta 1987 sen tiloissa on toiminut Urho Kekkosen museo.
-Meilahden tilaan liittyvä Bredablickin puuhuvila on rakennettu 1840-luvulla.
-Arkkitehti Gustaf Nyströmin itselleen suunnittelema Tomtebon huvila on vuodelta 1893.