Munkkiniemen täysihoitola ympäristöineen

Kuvaus:

Eliel Saarisen 1915 laatima mittava Munkkiniemi-Haaga suunnitelma ei toteutunut koskaan alkuperäisessä mitassaan. Hollantilaisentien ja Laajalahdentien alueella on kuitenkin havaittavissa suunnitelman mukaisesti rakennettua kaupunkikuvaa.
-Valtion koulutuskeskus, Hollantilaisentie 11. Alkuaan Munkkiniemen Pensionaatiksi rakennettu talo on vuodelta 1920 (Eliel Saarinen). Se on harvoja Saarisen Munkkiniemi-Haaga suunnitelman toteutuneista kohdista. Rakennuksessa toimi kadettikoulu 1923-39. Nykyiseen käyttöönsä se korjattiin 1974-75.
-Hollantilaisentie 12-20 kaksikerroksiset kiviset rivitalot toteutettiin 1910-luvun lopulla? (E.Saarinen)
-Hollantilaisentie 22-36 tiilinen asuinkerrostalo toteutettiin Saarisen suunnitelman mukaan 1920-luvulla.
-Tiilimäki 2-4, ns. Krogiuksen talot edustavat 1920-luvun arkkitehtonisesti korkealuokkaista vuokratalotuotantoa.
-Riihitie 20; Alvar Aallon koti- ja ateljeerakennus . Aallon itselleen Munkkiniemeen suunnittelema asuin- ja työskentelytilat käsittävä talo valmistui 1935. Se on varhaisimpia funktionalistisen asuntoarkkitehtuurin edustajia Helsingissä. Aallon 1956 valmistunut ateljee sijaitsee lähellä,Tiilimäki 20:ssa.