Vanhakaupunki-Arabia-Toukola

Kuvaus:

Kustaa Vaasa perusti 1550 Helsingin kaupungin Vantaanjoen suun länsirannalle. Jokisuun saareen perustettiin seuraavana vuonna kuninkaankartano, josta saaren nykyinen nimi, Kuninkaankartanonsaari. Kaupunki siirrettiin Vironniemelle 1640. Entisellä kaupunkialueella on suoritettu arkeologisia kaivauksia viimeksi 1980-luvulla. Alueella on joitakin vanhoja puisia asuinrakennuksia sekä vanha seurantalo.
-Helsingin kaupungin vesilaitos sijoitti jokisuun länsirannalle turbiinipumppulaitoksen 1876. Sen eteläpuolella on tiilinen mylly vuodelta 1884. Saaressa sijaitseva entinen vesilaitoksen höyrypumppuasema on 1930-luvun alusta. Sen vieressä on pyöreä katettu saostusallas vuodelta 1914 ja useammassa vaiheessa rakennettuja allasrakennuksia. Puinen laboratoriorakennus on vuodelta 1909 (K.Hård af Segerstad). Vesilaitoksen vanhoissa rakennuksissa on toiminut 1970-luvun alusta Tekniikan museo. Hämeentien varrella on joukko vesilaitoksen vanhoja työväenasuntoja vuosisadan vaihteesta.
-Helsingfors Mekaniska Väfverin vanhat, punatiiliset tehdasrakennukset ovat vuosisadan vaihteesta (Th.Höijer).
-Nykyinen Arabian alue on syntynyt Annalan kartanon maille. Kartanon puinen päärakennus on vuodelta 1832. Arabian tehdas rakennutti kartanon maille joukon huvilamaisia asuinrakennuksia, joista vanhimmat ovat 1870-luvulta. Huvila N:o 2 on vuodelta 1917 (K.Lindahl) ja Damaskuksentien kuusi työväen asuintaloa vuodelta 1919 (F.Gessler). Arabian posliinitehdas on perustettu 1873. Alueen vanhimmat teollisuusrakennukset, konehuone ja työpajat ovat perustamisen ajoilta. Pyöröuuni lienee 1890-luvulta. Suuret tehdasrakennukset ovat pääosin 1930-luvulta (B.Östman) ja 1940-luvulta (K.Malmström; E.& E. Lindroos).
-Toukolan yhtenäinen pientaloalue on syntynyt kaupungin vuokratonteille 1920-luvulla.