Kulosaaren kaupunginosa

Kuvaus:

Kulosaaren puutarhakaupunki perustettiin 1907 ja sen ensimmäisen asemakaavan laati Lars Sonck. Alueen katuverkosto noudattelee vapaasti maastonmuotoja. Bertel Jung laati uuden asemakaavan 1917, jolloin Kulosaaresta muodostui taajaväkinen yhdyskunta. Alueen puistot ja katuvarret istutettiin suunnitelmallisesti. Helsinkiin Kulosaari liitettiin 1946. Vaikka alueella on tapahtunut uudisrakentamista ja leveä Itäväylä katkaisee kaupunkikuvan väkivaltaisesti, muodostaa Kulosaari yhä lajinsa merkittävimmän kokonaisuuden.
-Kulosaaren kirkko on rakennettu tiilestä ja betonista 1935 (B.Jung). Betonirakenteinen kellotapuli on vuodelta 1931 (A.Lindgren).
-Kulosaaren yhteiskoulu on valmistunut 1955 (J.Järvi). Se edustaa aikansa edistyksellistä kouluarkkitehtuuria.
-Kulosaarentie 4-6; asuin- ja liiketalo Domus rakennettiin 1915-16 (J.S.Sirén, V.& I.Thomé).
-Bertel Jungintie 4; kolmikerroksinen punatiilihuvila vuodelta 1916 (B.Jung) muodostaa terasseineen ja tiilimuurineen arvokkaan kokonaisuuden.
-Kulosaaren Casino, alkuaan Brändö Pavillon, on rakennettu 1915 (A.Lindgren) sekä muutettu 1929 (B.Jung) ja 1950 (N.Kokko).
-Wihuri Oy:n pääkonttori valmistui alunperin Kulosaaren rantahotelliksi 1917 (L.Sonck).
-Kulosaarentie 21-25; Ribbinghofin rivitalot rakennettiin 1916-17 (A.Lindgren, B.Liljequist). Ne ovat lajinsa varhaisimpia edustajia maassamme.
-Kulosaarentie 44; Kulosaaren entinen paloasema ja puhelinkeskus ovat vuodelta 1915 (L.Sonck).
-Vanha Kelkkamäki 9; Villa Schybergson on valmistunut 1920-luvulla (1917, A.Lindgren, B.Liljequist).
-Armas Lindgrenintie 1; Villa Granfelt on vuodelta 1912 (V.& I.Thomé), laajennus, terassit sekä kiviaita 1.926 (A.Lindgren).
-Sjöströmintie 4; Villa Sjöströmin taitekattoinen päärakennus on vuodelta 1909 (E.Saarinen).
-Leposaaressa sijaitsee Kulosaaren seurakunnan hautausmaa, jonka siunauskappeli on vuodelta 1929 (A.Lindgren).