Mustikkamaa ja Korkeasaari

Kuvaus:

Korkeasaari on ollut1800-luvulta helsinkiläisten suosima virkistysalue. Kaupunki vuokrasi saaren 1883 Helsingin Anniskeluyhtiölle, joka perusti sinne aluksi kansanpuiston ja 1889 eläintarhan. Suuri puinen ravintola on vuodelta 1884 (Th.Höijer) ja odotushuone vuodelta 1887 (Th.Decker). Eläinsuojat ovat kokeneet lukuisia muutoksia 1900-luvun kuluessa. Leijonalinna on rakennettu 1935. Korkeasaaren eteläpuolella olevassa Hylkysaaressa on kolmikerroksinen kivinen luotsiasema vuodelta 1912. Sen suojissa toimii Suomen Merimuseo. Luotsiasemaan liittyy lisäksi samanikäiset vanha kaasulaitos sekä pienempi asuinrakennus.Saaren vanhasta huvila-asutuksesta on säilynyt Villa Ida, jonka nykyasu on vuodelta 1882 (F.Mieritz). Korkeasaaren pohjoispuolella on Mustikkamaan laaja, pääosin rakentamaton saari, joka on perinteinen helsinkiläisten virkistysalue. Työväenyhdistyksen kesäravintola on 1920-luvulta (K.Lindahl).