Herttoniemen kartano puistoineen

Kuvaus:

Herttoniemen kartanon kaksikerroksinen kivinen päärakennus on rungoltaan 1700-luvun jälkipuolelta. Rakennuksessa toimi tuolloin maamme ensimmäinen, 1762 perustettu fajanssitehdas. Kartanon päärakennukseksi se muutettiin 1815-20 (P.Granstedt). Uusklassilliseen rakennukseen lisättiin 1880 altaanit ja päätyportaikko. Kartanon puisto juontaa barokkityyliseltä osaltaan 1760-luvulta ja englantilaiselta osaltaan 1810-luvulta. Puistossa sijaitsevat kaksi C.L.Engelin piirtämää huvimajaa ovat päärakennuksen ikäisiä. Alkuperäiseen kartanokonaisuuteen kuuluu lisäksi joukko vanhoja asuinrakennuksia. Herttoniemen kartano on ollut museona vuodesta 1920 ja alueelle on siirretty vanha Knudsbackan taloryhmä Sipoosta sekä tuulimylly Bromarvista.