Hyvinkää

Hyvinkäänkylän kulttuurimaisema

Kuvaus:

Hyvinkäänkylä on seudun vanhinta kulttuurimaisemaa. Vantaanjoen länsipuolisella harjanteella, vanhan Helsinki-Hämeenlinan tien varrella sijaitseva kylä on säilyttänyt osin perinteisen rakenteensa ja siihen liittyy monia rakennustaiteellisesti kiinnostavia yksittäiskohteita.
-Ali-Anttilan tilan pitkä, kaksikerroksinen päärakennus on tiettävästi vuodelta 1801. Tilalla on toiminut kestikievari.
-Mutilan kookas, puiston ympäröimä päärakennus on vuodelta 1905. Piharakennus on 1800-luvun lopulta.
-Maatalousoppilaitoksen,Viertolan koulutilan, alueella on Krissin tilaan kuuluneita rakennuksia 1800-luvun lopulta. Oppilasasuntola ja johtajan asunto ovat 1930-luvulta (J.Paatela).
-Jyrkkäkattoiset ateljeet Humala ja Krapula muodostavat kulttuurihistoriallisesti kiinnostavan rakennusparin. Edellinen valmistui Jalmari Ruokokoskelle ja jälkimmäinen Tyko Salliselle 1916 (W.G.Palmqvist).
-Kyläkokonaisuuteen liittyvät lisäksi entinen kansakoulu vuodelta 1891 ja työväentalo vuodelta 1912.