Hyvinkää

Hyvinkään asemanseutu

Kuvaus:

Hyvinkään rautatieasemaon vanhimmilta osin vuodelta 1862 (C.A.Edelfelt) ja se lukeutuu siten maamme vanhimpaan asemarakennuskantaan. Sen alkuperäistä asua on kuitenkin muutettu mm. lisärakentamalla 1891. Asemarakennukseen liittyy vanha postitalo, joka on rakennettu 1908 ja laajennettu 1920-luvulla sekä asemapuisto, joka on istutettu 1870-luvulla. Hyvinkään asemanseudun maisemakokonaisuuteen liittyy myös Hyvinkään-Hangon radan rautatieasema vuodelta 1873 (K.Nylander) sekä samanikäiset veturitalli, pakaritupa, kaksi asuinrakennusta ja kellari. Tällä alueella on vuodesta 1974 toiminut Rautatiemuseo. Näitä kahta asema-aluetta yhdistää Hyvinkäänkatu l. vanha Helsinki-Hämeenlinna maantie, jonka varrella on kaksi vanhaa kestikievaritaloa, Kauppila ja Einola. Kadun varrella sijaitsevat myös Hyvinkään Säästöpankin ja KOP:n punatiiliset pankkitalot vuosilta 1934 ja 1936 (V.Vähäkallio).