Kauniainen

Gallträskin omakoti- ja huvila-asutus

Kuvaus:

Kauniaisten varhaisin huvilapalstoitus keskittyi Gallträskin rannoille. Alueella on säilynyt tältä kaudelta kaikkiaan parisenkymmentä huvilaa. Rannalla sijaitsevat mm. Villat Furugård (N. Michelsson, 1910), Skogshyddan (V.Lekman, 1907-13), Gahmberga (B.Jung, 1907), Lill-Gahmberga (B.Jung, 1919), Lindstedt (E.Lindstedt, 1908), Granagård (Eliel Saarinen, 1909) ja Villa Runeberg (1908-10). Kavallintien eteläpuolella on uudisrakentamisesta huolimatta säilynyt useita Kauniasten varhaisimman huvilakulttuurin edustajia. Huomattavimpia ovat alkuaan tiilinen Villa Vallmogård vuodelta 1907 (L.Sonck), sen naapuri Blå Hägern vuodelta 1927 (L.Sonck), Villa Gunnarsberg vuodelta 1909 (K.Lindahl) ja Villa Tusculum vuodelta 1908 (B.Jung).