Nurmijärvi

Palojoen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Palojoen kylä ja kulttuurimaisema liittyy monin tavoin Aleksis Kiven elämään ja kirjalliseen tuotantoon. Kylän asutus sijaitsee jokilaakson läntisellä rinteellä. Kylään kuuluu myös kolmostien eristämä Ojakkalan talo.
-Ojakkalan taloa pidetään Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen kotitalon, Jukolan esikuvana ja tilaa halkovan valtatien itäpuolelle jäävää mökkiä ns. Männistön muorin mökkinä. Ojakkalan päärakennuksen tuvanpuoli on peräisin vuodelta 1834 ja sali ullakkohuoneineen 1800-luvun puolivälistä. Talousrakennuksita ovat säilyneet luhtiaitta vuodelta 1797, jalka-aitta, riihi, palvisauna ja holvattu kellari. Talouspihan eteläpuolella on suuri mansardikattoinen navetta- ja tallirakennus vuodelta 1928, syrjempänä uudehko vaja ja sauna sekä syyntinkitupa 1930-luvun lopulta. Männistön muorin mökiksi kutsuttu tupanen on peräisin 1800-luvun lopulta.
-Aleksis Kiven syntymäkoti sijaitsee vanhan kyläkeskuksen tuntumassa. Alunperin 1824 rakennettu tupa koki huomattavia muutoksia 1890 ja korjattiin nykyasuunsa 1951. Sen takana kohoaa Taaborinvuori,jokakesäisten Kivi-jiuhlien tapahtumapaikka, jonne on siirretty joitakin vanhoja rakennuksia.