Nurmijärvi

Nurmijärven kirkonseutu

Kuvaus:

Nurmijärven kirkon ympäristössä on säilynyt monipuolisesti vanhaa rakennuskantaa puurivien reunustaman maantien varrella. Vanhan hautausmaan paikalla sijaitsi seurakunnan vanhin, 1692 purettu kirkko.
-Nurmijärven puukirkko on rakennettu 1793 (M.Åkerblom). Muodoltaan se on tasavartinen risti, jonka sisäkulmat ovat viistetyt ja ristikeskuksesta kohoaa lanterniini. Kirkon nykyasu perustuu pääosin vuosien 1932-34 (R.Blomstedt) korjaukseen.Erillinen, puinen kellotapuli on vuodelta 1794 (M.Åkergren).
-Kirkkomäellä sijaitsevan lukkarin virkatalon, Granbackan päärakennus on 1900-luvun alusta.
-Kirkkoherranpappila on rakennettu 1842 ja jatkettu myöhemmin. Pappilaa ympäröi puisto.
-Koulumestari Malakias Costianderin talo Mäntylä on 1840-luvulta ja liittyy Aleksis Kiven nuoruuteen.
-Apteekkari Albin Koposen 1899 perustama lääketehdas on alallaan maan ensimmäinen. Kirkonmäen juurella sijaitseva puinen tehdas- ja apteekkirakennusryhmä on säilynyt lähes kokonaisuudessaan.