Nurmijärvi

Rajamäen tehdasyhdyskunta

Kuvaus:

Oy Alko Ab:n Rajamäen tehdaiden vanhimman osan muodostavat vuonna 1888 perustetun viina- ja hiivatehtaan punatiiliset tehdasrakennukset, jotka ovat 1890-luvulta. Alueen vanhimmat työväenasuinrakennukset ovat vuosisadan vaihteesta. 1920-luvulla valmistui 17 yhden perheen asuintaloa. Tehdasta laajennettiin voimakkaasti 1935-38 (E.Huttunen), jolloin valmistuivat funktionalistiset tuotantorakennukset, virkailijoiden ja työläisten asuintalot sekä tehdasyhdyskunnan moderni kirkko, jonka korkea torni on kauas näkyvä maamerkki.
-Rajamäen rautatieasema on rakennettu 1892 ja laajennettu 1908. Siihen liittyy asemapäällikön asuinrakennus sekä kaksi muuta vanhaa asuinrakennusta sekä joukko varastorakennuksia.
-Tehdayhdyskunnalle nimensä antaneen Rajamäen talon pitkä päärakennus on vanhimmilta osin 1820-luvulta. Museona olevan rakennuksen pihapiiriin on siirretty muualta vanhoja talousrakennuksia.