Vantaa

Helsingin pitäjän kirkonkylä

Kuvaus:

Helsingin pitäjän kirkonkylä on Uudenmaan parhaiten säilyneitä kirkonkyliä. Kyläraitti vanhoine rakennuksineen antaa yhä kuvan perinteisestä, tiiviistä kylämiljööstä. Jakotoimituksista huolimatta kirkon ympärillä on säilynyt alkuperäisillä paikoillaan puolisen tusinaa taloa. Kaiken kaikkiaan kylässä on kymmenen tilaa - Olofs, Grannas, Klockars, Nygrannas, Riddars I ja II, Juns, Hannusas, Nedre Rutars ja Nyknapas. Vanhimmat asuinrakennukset ovat 1700-luvun alkupuolelta pääosan ollessa 1800-luvun alkupuolelta.
-Helsingin pitäjän keskiaikainen kivikirkko on rakennettu 1480-luvulla ja vihitty käyttöön 1494. Kirkko tuhouti pahoin tulipalossa 1893 ja restauroitiin 1893-94 (Th.Höijer). Kolmilaivaiseen kirkkosaliin liittyvät etelässä keskiaikainen asehuone ja pohjoisessa 1820 rakennettu sakaristo. Länsipäädyn tiilikoristelu on säilynyt keskiaikaisessa asussa. Erillisen kellotapulin harmaakivestä muurattu alaosa on mahdollisesti keskiajalta tai uuden ajan alusta. Tiilinen yläosa sai nykyisen asunsa 1893-94 (Th.Höijer). Kirkkoa ympäröi vanha kivimuurin rajaama hautausmaa. Muurin ulkopuolella on kaksi mansardikattoista, hirsistä viljamakasiinia vuosilta 1797 ja 1822.
-Kirkkoherranpappila on rakennettu 1897 (Th.Höijer). Puiston ympäröimän päärakennuksen lisäksi pihapiiriin kuuluvat pakaritupa sekä joukko vanhoja talousrakennuksia.
-Kirkonkylän entinen kansakoulu on vuodelta 1837.
-Keravanjoen rannalla ikimuistoisella myllypaikalla on vuosisadan vaihteessa rakennettu mylly patoineen.
-Keskiaikaisperäinen Suuri Rantatie l. Kuninkaantie, kulkee läpi kirkonkylän.