Loviisa

Loviisan vanhakaupunki, III kaupunginosa

Kuvaus:

Vuoden 1855 suuressa kaupunkipalossa säilyi Loviisan eteläinen, varsin epäsäännöllisesti rakennettu osa. Loviisan vanhakaupunki lukeutuu parhaiten säilyneisiin puukaupunkialueisiimme. Vanhimmat rakennukset ovat kaupungin perustamisen ajoilta pääosan rakennuskannasta ollessa 1800-luvulta. Kuningattarenkatu ja Iso Rantakatu yhtyvät kiilamaisesti Suolatorin kohdalla. Suolatorin eteläpuolella, Puutarhakadun varrella ovat rakennukset pienempiä.
-Sepänkuja 4, Degerbyn päärakennus, Degerby Gille , on luultavimmin rakennettu 1740-luvulla, vähän ennen Loviisan kaupungin perustamista. Talo on paritupatyyppinen, yksikerroksinen rapattu hirsirakennus. Rakennusta on käytetty maaherran asuntona, raatihuoneena sekä nälkävuosina 1867-68 lavantautisairaalana. Kadun varrella sijaitsevat kaksi käsityöläisrakennusta ovat 1700-luvulta.
-Kaksikerroksinen puinen asuinrakennus Pilastrarna, Degerbynkatu 3, on rakennettu kahdessa vaiheeessa 1776 ja 1816.