Loviisa

Svartholma

Kuvaus:

Svartholman saaren linnoittaminen aloitettiin 1748 ilmeisesti Augustin Ehrensvärdin laatiman suunnitelman mukaan. Merilinnoitus valmistui pääosin vuoteen 1764 mennessä. Linnoituksen ytimen muodostaa neliömäinen redutti, jonka kulmissa on teräväkärkiset bastionit. Järjestelmää täydentävät holvatut kasematit sekä kaksikerroksiset kurtiinirakennukset. Rakennusmateriaalina on käytetty kiveä ja tiiltä. Linnoitustöitä jatkettiin 1770-luvulla. Krimin sodan aikana englantilaiset räjäyttivät linnoituksen bastionit, minkä jälkeen linnoitus on rappeutunut käyttämättömänä. Laajamittaiset entistämistyöt käynnistyivät 1960-luvulla ja jatkuvat yhä. Svartholman koillispuolella sijaitseva Hautasaari on toiminut linnoituksen hautausmaana. Sen vieressä sijaitsevalla Ruutikellarisaarella on rakennuksen raunio linnoituksen ajoilta.