Mäntsälä

Mäntsälän kirkon miljöö

Kuvaus:

Mäntsälän voimakkaasti uusiutuneessa keskustassa muodostaa Kirkonmäki yhä kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden, jonka osina ovat kirkko, pappila, pitäjäntupa, kirkkotalli, lainamakasiinit, kunnantalo, vanha toriaukio sekä Mäntsälänjoen varrella sijaitseva Mäntsälän kartano.
-Mäntsälän tiilikirkko on rakennettu 1862-75 (1858, 1862 J.Wik). Muodoltaan se on tornillinen pitkäkirkko. Kolmilaivaista kirkkosalia kattaa keskilaivassa lautaholvi, sivulaivoissa tasakatot. Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa.
-Kirkonmäellä sijaitsevat kaksi hirsistä lainajyvästön aittaa ovat 1800-luvun alusta.
-Entinen pitäjäntupa on rakennettu viime vuosisadan alkupuolella. Kotiseutumuseoksi se sisustettiin 1965.
-Mäntsälän tiilinen kunnantalo on vuodelta 1937.
-Kirkkoherranpappilan uusrenessanssityylinen päärakennus on vuosisadan vaihteesta.
-Mäntsälän kartanon (Karlsberg) puinen, mansardikattoinen päärakennus on 1780-luvulta. Nykyinen ulkoasu on peräisin 1890-luvun korjauksesta. Pihapiirissä on toinen pienempi 1700-luvun asuinrakennus. Rakennusten ympärillä on vanha puisto. Aleksanteri I vieraili kartanossa 1809.