Porvoo

Porvoonjoen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Porvoon kaupungin kohdalla jokivarren maisemaan liittyy Vanhan Porvoon ja ruutukaava-alueen lisäksi Linnanmäen muinaismuistoalue sekä Näsin kartano ja Näsinmäki vanhoine hautausmaineen. Maisemakokonaisuuteen kuuluu myös muinainen satamapaikka, Maren.
-Porvoon Iso Linnanmäki rakennettiin 1100- tai 1200-luvulla strategisesti tärkeään paikkaan Porvoonjoen suuhun. Maalinnan kupeeseen oletetaan syntyneen pieni yhdyskunta jo 1200-luvulla. Pikku Linnanmäeltä on löydetty rautakautinen kalmisto.
-Näsin kartano sijaitsee samannimisellä mäellä vastapäätä Vanhaa Porvoota. Puinen mansardikattoinen päärakennus on rakennettu 1700-luvun jälkipuolella.
-Porvoon rautatieasema on rakennettu 1895 (R.Björnberg, W.Aspelin). Asemakokonaisuuteen kuuluu tiilinen veturitalli.