Porvoo

Emäsalon kulttuurimaisema

Kuvaus:

Emäsalon suuressa saaressa on vanhan maantien varrella säilynyt runsaasti omaleimaista saaristoasutusta Orrbyssä, Bengtsbyssä ja Varlaxissa.
-Emsalön kartanoympäristö on 1800-luvulta ja lähellä sijaitseva suuri Davidsnäsin huvila 1920-luvulta.
-Nedre Faddersin päärakennus on vuodelta 1836 (korotus 1890-l). Vanhoista talousrakennuksista vanhin on luhti vuodelta 1793. Viereisen Övre Faddersin päärakennus on vuodelta 1826.
-Orrbyn kylä koostuu kolmesta suuremmasta tilasta sekä niiden entisistä mäkituvista. Orrasin kaksikerroksinen päärakennus on 1800-luvun alusta ja luhti vuodelta 1878.
-Bengtsbyn kyläkeskus muodostaa tiiviin, perinteisen rakennuskantansa hyvin säilyttäneen kokonaisuuden. Vanhoja rakennuksia on Rönnbackan, Storspiksin, Hummasin, Spakiksen, Nygrannin, Nybackan ja Nilsasin tiloilla. Koulurakennus on vuosisadan alusta ja seuratalo Midgård vuodelta 1912.
-Varlaxin kylässä on vanhaa rakennuskantaa mm. Knutsin ja Varmansin tiloilla, joissa molemmissa päärakennukset 1700-luvulta.