Ruotsinpyhtää

Strömforsin historiallinen ruukinalue

Kuvaus:

Johan Creutzin 1698 perustama Strömforsin rautaruukki on parhaiten säilyneitä ruukinympäristöjämme. Alueen vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta.
-Punatiilinen kankirautapaja on vuodelta 1871. Sen jatkeena pohjoispäässä on hevosenkenkäpaja vuodelta 1896. Pajassa on säilynyt suuri kankivasra vesipyörineen. Pajamuseo on perustettu 1962.
-Naulapaja on rakennettu tiilestä 1846 ja 1857. Pajassa on säilynyt nippuvasara rattaineen ja osia ahjosta.
-Kaksikerroksinen mansardikattoinen ns. Armonlinna on rakennettu hirrestä 1824 alkuaan ruukin isännöitsijää ja virkailjoita varten. Viereinen aitta- ja maitokamarirakennus on vuodelta 1823, letkunkuivatustorni on myöhäisempi.
-Puinen ruukinkartano on vuodelta 1892.
-Vanha vesisaha on vuodelta 1887 ja viereinen mylly todennäköisesti vuosisadan vaihteesta.
-Pohjamuodoltaan kahdeksankulmainen, puinen ruukinkirkko on vuodelta 1772. Nykyiseen asuunsa se muutettiin 1898.
-Kosken itärannalla on yhtenäinen, kolmen 1788-93 rakennetun työväenasunnon ryhmä. Vain yksi rakennuksista on säilyttänyt alkuepräisen mansardikattomuodon.
-Krouvinmäkenä tai Savitalona tunnettu työväenasuinrakennus on vuodelta 1806. Sen rakennusmateriaalina on käytetty tiilen lisäksi saven, olkien ja hiekan sekoitusta.