Kajaani

Paltaniemen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Oulujärven kaakkoisrannalla sijaitseva Paltaniemi muodostaa ainutlaatuisen kulttuurimaisemakokonaisuuden. Alueella on säilynyt vanhaa, kultttuurihistoriallisesti poikkeuksellisen arvokasta rakennuskantaa ja niemen maisema viljelyksineen ja tuulen tuivertaminen petäjineen on vaikuttava.
-Paltaniemen puukirkko on rakennettu Johan Knubbin johdolla 1726. Muodoltaan se on tasavartinen ristikirkko, johon liittyy länstorni. Itäpäädyn kuoriosa on särmikäs ja sakaristo on erotettu väliseinällä pohjoiseen ristivarteen. Sisätilaa kattavat lautaiset tynnyriholvit, joiden rikas maalauskoristelu on vuosilta 1778-81 (E.Granberg. Kirkon ulkasua on muutettu 1842 ja vuodesta 1936 se on ollut autiokirkkona. Kirkon läheisyydessä on erillinen kellotapuli vuosilta 1768-69 ja vanha, 1700-luvulta käytössä ollut hautausmaa.
-Aleksanteri I vieraili Vuolijoella 1819 ja nautti aamiaisen vastarakennetussa, koristetussa tallissa. Tämä Keisarintalli siirrettiin 1826 Paltaniemeen ja sen suojaksi rakennettiin suojakatos 1870-luvulla.
-Kirkolta johtaa historiallinen tie Kirkkoniemen kalmistoon. Kirkkoniemessä on ollut seudun kirkko vuodesta 1599.
-Maantien varrella ovat entiset kirkkoherranpappilan ja kappalaisenpappilan virkatalot, joista edellinen vuodelta 1836, jälkimmäinen vuonna 1768.
-Perinteistä paltamolaista rakennuskulttuuria edustavat Uusitalon ja Immolan vanhat rakennukset.