Vaala

Säräisniemen kylä

Kuvaus:

Oulujärven rannalla sijaitseva Vaalan Säräisniemen puukirkko on rakennettu Jaakko Suonperän johdolla 1779-81. Muodoltaan se oli alkuaan ulkonurkistaan viistetty ristikirkko. Nykyiseen asuunsa se muutettiin 1898 (J.F.Basilier). Erillinen kellotapuli rakennettiin 1793 ja uusittiin 1898. Kirkon vieressä on 1860 rakennettu lainajyvästön makasiini, joka on nyt museokäytössä. Varsinainen kotiseutumuseo sijaitsee Säräisniemen ensimmäisessä, 1885 rakennetussa kansakoulussa. Siihen kuuluu myös Juusolan tuulimylly vuodelta 1834. Säräisniemen kylän asutus on sijoittunut Painuanlahden pohjoisrannalle. Rakennukset sijaitsevat kauniisti kylätien varrella. Pellot laskeutuvat loivasti rantaan, jota kehystävät komeat rantapetäjät.