Forssa

Loimijoen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Loimijoen varrelle syntyi viime vuosisadan keskivaiheilla yksi maan merkittävimmistä teollisuuskeskuksista, kun A.W.Wahrén perusti Forssan kehräämön 1847. Wahrén laajensi kehräämötoimintaa 1854 rakentamalla Loimijoen yläjuoksulle puuvillakutomon. Näiden kahden teollisuuslaitoksen välille syntyi Forssan taajama.
-Vanha kehräämö on rakennettu 1873 ja laajennettu moneen kertaan. Värjäämö on rakennettu 1853, jätekehräämö 1874 ja puusepänverstas 1883. Valimo ja vanha voimalaitos ovat vuodelta 1877. Tehtaaseen liittyvä Wahreninkadun työväenasuntoalue on perustamisen ajalta ja lukeutuu siten maamme työväenasuntorakentamisen vanhimpaan kerrostumaan. Kosthollirakennuksen ja kolmen työväenasunnon paikalle rakennettiin tämän vuosisadan alussa kolme puista asuinrakennusta. Wahréninkadun varrella sijaitseva tiilinen puuvillamakasiini, nykyinen Lounais-Hämeen Museo, rakennettiin 1849 ja korotettiin kymmenen vuotta myöhemmin kerroksella.
-Suuri englantilaistyylinen Tehtaanpuisto istutettiin 1850-luvulla (F.A.Rydberg). Puistossa sijaitseva klubirakennus on rungoltaan vuodelta 1855 (1870-l. Th.Decker). Puistossa on virkailija-asuntoja 1850-, 1870- ja 1890-luvuilta (G.T.Chiewitz, Th.Decker).
-Forssan puuvillatehtaan pojille rakennnettiin koulutalo 1861 (G.Th. Chiewitz). Rakennus siirrettiin 1979 naapuritalon tontilta Tehtaanpuistoon.
-Finlayson-Forssan kutomoalueen tuotantorakennuksista vanhin on tiilinen kutomo vuodelta 1787 (E.Potts). Rakennusta on myöhemmin laajennettu ja korotettu. Valkaisimo on vuodelta 1897 ja sahakattoinen automaattikutomo rakennettiin 1950-51 (B.Strömmer). Puinen konttori on vuodelta 1909 (muutos 1933 P.Tiitola. Tiilinen voimakeskus valmistui 1921 (K.Lindahl).
-Kutomoon liittyy 1800-luvun lopulla syntynyt tiivis pientaloalue Kuhala-Sepänhaka-Uusikylä, joka on osin uusiutunut viime vuosina. Alueen keskellä on Forssan Työväentalo, joka valmistui 1930 (H.Siikonen).