Hauho

Portaan-Sotjalan kulttuurimaisema

Kuvaus:

Portaan kylässä on säilynyt suhteellisen tiivistä pientaloasutusta tämän vuosisadan alkupuolelta. Vanhalta kylätieltä avautuu kaunis näkymä Pyhäjärven rantaviljelmille. Alueella esiintyy kynäjalavaa ja niinipuuta.
-Leppäniemen kartanon päärakennus on siirretty nykyiselle paikalleen 1730- tai 1770-luvulla. Nykyisen klassistisen asunsa se sai 1934, jolloin se korotettiin kaksikerroksiseksi. Puistomaista pihaa rajaa toinen asuinrakennus vuodelta 1900 ja vanha jauhoaitta. Tien varrella sijaitseva aitta on vuodelta 1777.
-Lehdesmäen joen rannat muodostavat kasvustoltaan rikkaan, lähes puistomaisen miljöön. Etelärannalla on Lehdesmäen rusthollin rakennusryhmä, jossa päärakennus on 1860-luvulta, nykyasu vuodelta 1924. Pohjoisrannalla on joukko vanhoja mökkejä sekä Joen tilan rakennusryhmä, jonka päärakennus on 1800-luvulta.
-Sotjalan kylän pitkään asutushistoriaan viittaa Hovinkartanon puiston reunassa sijaitseva uhrikivi. Hovinkartanon empiretyylinen puinen päärakennus on 1830-luvulta. Pihan toisella laidalla sijaitsee kaksikerroksinen tiilinen asuinrakennus, joka on rakennettu 1914 (Velj. Udd). Kolmas asuinrakennus on 1850-luvulta. Tiilinen meijerirakennus on vuodelta 1902 ja punamullattu ohrapuoti, jonka päässä on ruokakello, on 1800-luvulta. Rakennuksia ympäröi iäkäs luonnonpuisto.