Hausjärvi

Erkylän kartano ja kulttuurimaisema

Kuvaus:

Kenraali J.R. Munck rakennutti Erkylän kartanon päärakennuksen 1845-51 (A.F. Granstedt). Tämä osin kolmikerroksinen, tiilestä muurattu ja valkeaksi rapattu asuinpalatsi on aikakautensa huomattavimpia kartanoarkkitehtuurin edustajia. Päärakennusta ympäröivä laaja englantilaistyylinen puisto on istutettu 1850-luvulla. Vanha koivukuja johtaa kartanopihaan. Sen eteläpuolella on talouspiha, johon liittyvä työväen asuinrakennus on 1840-luvulta. Pienen lammen toisella puolen on 1845 rakennettu talli (A.F. Granstedt) ja kartanopihan pohjoispuolella samanikäinen viljamakasiini (A.F. Granstedt). Järven pohjoisrannalla sijaitsee Erkylän Omettana tunnettu kivinavetta vuodelta 1845. Erkylänjärven toisella puolen vastapäätä päärakennusta on Hautaniemi, jossa on Erkylän kartanon perhehauta. Haudan lähialueet ovat kaunista lehtometsää.
-Kenraali J.R. Munck perusti Pestalozzin aatteiden innoittamana alustalaistensa lapsille yksityisen koulun 1856. Sveitsiläistyylinen koulurakennus, Eskon koulu, valmistui Erkylänjärven rannalle 1857. Koulurakennuksen ympäristö on poikkeuksellisen rehevää lehtorinnettä.