Hämeenlinna

Pikkutorin ympäristö ja Saaristenkadun puutalot

Kuvaus:

Pikkutorin ympäristössä ja Saaristenkadun varrella on säilynyt joukko puutaloja, jotka muodostavat yhtenäisen uusklassillisen kaupunkikuvan. Muutoin ympäristö on voimakkaasti uudisrakennettu.
-Torin keskellä sijaitseva kaupunginkirjasto rakennettiin venäläisen varuskunnan kirkoksi 1901 (N.A.Schoulz). Ortodoksinen kirkko muutettiin kirjastoksi 1923 (B.Strömmer).
-Pikkutorin empire-rakennuksista edustavimpia on Hallitus- ja Saaristenkadun kulmauksessa sijaitseva puinen Puntilan talo vuodelta 1832. Saaristenkadun varrella sijaitseva pienempi puinen asuinrakennus on vuodelta 1838. Pihalla sijaitseva ulkorakennus on päärakennuksen ikäinen.
-Hämeenlinnan sairaanhoito-oppilaitoksen rakennuksista vanhempi, empiretyylinen puurakennus Turuntie 2:ssa on 1830-luvulta. Kaksikerroksinen, kivinen koulurakennus on vuodelta 1906 (H.R.Helin).
-Turuntie 1:n kahdesta puurakennuksesta Pikkutorin puoleinen on vuodelta 1883 (F.W.Lagerström) ja Turuntien puoleinen 1800-luvun lopulta.
-Saaristenkatu 10:n puinen empirerakennus on vuodelta 1836. Hallituskatu 19:n empiretyylisen vinkkelirakennuksen nykyasu on samalta ajalta rakennusrungon ollessa ilmeisesti vanhempi. Piharakennus on 1800-luvun jälkipuolelta. Hallituskadun varrella sijaitseva kaksikerroksinen jugendtyylinen kivirakennus on vuodelta 1902 (H.R.Helin). Rakennuksilla on huomattava sivistyshistoriallinen arvo.
-Työväen asunto-osakeyhtiö Hämeen puiset asuinrakennukset on rakennettu vuoden1907 jälkeen (E.K.Ansas). Saaristenkadun varrella sijaitseva tiilinen, rapattu rakennus on 1800-luvun jälkipuolelta ja pihalla sijaitseva leivintupa vuodelta 1874.
-Kaivokadun lastentalon vanhin osa rakennettiin kouluksi 1859. Länsisiipi on vuodelta 1895.Samalla tontilla sijaitseva ns. Uppsalatalo on vuosilta 1951-52.
-Ns. Vanha koulu, joka on Hämeenlinnan vanhin kansakoulu, rakennettiin 1881 (C.A.Cavén). Sivurakennus valmistui 1884 (C.A.Cavén). Birger Jaarlin katu 24:n puurakennus on 1800-luvun keskivaiheilta. Siinä toimi venäläinen kansakoulu 1899-1918. Rakennuksen pihasiipi on vuodelta 1874 ja nikkarityylinen ulkovuoraus vuodelta 1890.