Hämeenlinna

Vanajaveden sairaalan, Verkatehtaan alueen ja vanhan kruununmakasiinin muodostam

Kuvaus:

Keinusaarella sijaitsevat empiretyyliset lääninsairaala ja kruununmakasiini, nykyinen taidemuseo, muodostavat ajallisesti yhtenäisen kokonaisuuden, johon Verkatehtaan teollisuusalue liittyy kiinteästi.
-Hämeenlinnan lääninsairaalaon rakennettu 1840-1844 (C.L.Engel 1839). Sivurakennukset korotettiin 1880-luvulla kaksikerroksisiksi ja 1929 laajennettiin päärakennusta (Y.Sadeniemi). Sairaalaa ympäröi vanha puisto.
-Hämeenlinnan taidemuseon rapattu tiilirakennus on vanha kruununmakasiini, joka rakennettiin 1838 (C.L.Engel, A.W. Arppe). Rakennus sisustettiin kaupungin taidemuseoksi 1952 (O.Sahlberg). Toinen tontilla sijaitseva tiilimakasiini on 1850-luvulta (E.B.Lohrmann, O.Långhjelm). Näiden makasiinien välissä sijaitseva kaksikerroksinen hirsirakennus on rakennettu 1827 tarkk'ampujapataljoonan varastorakennukseksi Parolaan. Se siirrettiin Keinusaareen 1832 viljavarastoksi.
-Hämeenlinnan Verkatehtaan alueen tiilisistä tehdasrakennuksista vanhin, kutomo-osa, on 1890-luvulta. Rakennusta on myöhemmin lisärakennettu mm. jugend-tyylisellä konttoriosalla 1907.Tehdasalueeseen liittyvää ns. Pinellan huvila rakennettiin 1906 isännöitsijän asunnoksi. Keinusaarentien varrella sijaitsee samanikäinen jugend-tyylinen asuinrakennus.