Hämeenlinna

Vanajanlinnan kartanoalue

Kuvaus:

Vanajanlinnan kantatilana on Äikäälän keskiaikainen rälssitila. Kartanoksi se muodostui tohtori C.W. Rosenlewin aikana 1920-luvulla. Hän rakennutti Katumajärven rannalle Suomen oloissa mahtavan rakennuskannan arkkitehti Sigurd Frosteruksen (Frosterus & Gripenberg) laatiman suunnitelman mukaan. Punatiilestä ja graniitista rakennettu päärakennus valmistui 1924. Matalammat siipirakennukset muodostavat pihaan valeperspektiivin. Kokonaisuus on voimakkaasti englantilaisvaikutteinen. Koristeveistotyöt ovat Gunnar Finnen ja maalaukset Carl Slotten käsialaa. Puutarha on Bengt Schalinin suunnittelema. Päärakennuksesta johtaa puistokuja tiilirakenteiseen talouskeskukseen, missä sijaitsevat työväen asuintalot sekä 1924-30 rakennettu karjakartano. Kartanoa ympäröi tasapainoinen viljelysmaisema. Vuonna 1942 kartanon osti saksalainen liikemies ja välirauhan sopimuksen mukaan se siirtyi Neuvostoliitolle ja vuonna 1955 edelleen Yrjö Sirolan säätiölle. Sirola-opisto on toiminut Vanajanlinnassa vuodesta 1947.