Janakkala

Hakoisten - Tarinmaan kulttuurimaisema

Kuvaus:

Hakoisten kulttuurimaisema on valtakunnallisesti huomattavimpia maisemakokonaisuuksiamme. Maiseman kohokohdan muodostaa Hakoistenlinnan jyrkkäseinäinen kallio, jolta avautuvat näköalat laajalti Janakkalan kirkon, Kernaalanjärven ja Tervakosken suuntaan sekä yli uuden moottoritien. Linnan juurella on kulttuurihistoriallisesti arvokas Hakoisten kartanoalue, jonne johtaa valtatieltä vanha koivukuja. Pohjoisessa maisema-alue ulottuu Janakkalan kirkolle saakka. Alueen pitkästä asutushistoriasta kertovat lukuisat rautakauden kalmistolöydöt ja uhrikivet Hakoisissa, kirkolla, Räikälässä ja Kernaalassa. Myös alueen luonnonmaisemassa heijastuu pitkä kulttuurivaikutus.
-Janakkalan keskiaikainen,Pyhälle Laurentiukselle nimetty kivikirkko on valmistunut n.1520. Muodoltaan se on alunperin ollut suorakaiteen muotoinen yksilaivainen pitkäkirkko, johon liittyivät pitkillä sivuilla sakaristo ja asehuone. Kirkko laajennettiin ristikirkoksi 1840-luvulla (IK). Samassa yhteydessä rakennettiin uusi oktogoninpuolikkaan muotoinen sakaristo kirkon itäpäähän ja kirkkosalin tiiliholvi korvattiin lautaisella tynnyriholvilla. Kirkon sisätilat uusittiin 1933 (C.Lindberg). Kirkon länsipäädyn edessä sijaitsee kolmikerroksinen kellotapuli, jonka alaosa on kivestä muurattu. Rakennusmestari Martti Tolpo rakensi tapulin vuosina 1784-1792. Vanhaa kirkkomaata ympäröi harmaakivimuuri, joka on ollut katettu tervatuin paanuin.
-Hakoistenlinnan juurella sijaitsevan Hakoisten kartanon kaksikerroksinen, hirsinen päärakennus on rakennettu vuosina 1796-1810. Päärakennusta ympäröi suuri englantilaistyylinen puisto. Puiston laidassa on vuonna 1870 rakennettu puinen huvilarakennus, jota on myöhemmin uusittu. Talousrakennusten rivistössä on tiilinen konttorirakennus, tiilinen navetta vuodelta 1850 (uusittu 1936) ja hirsinen talli vuodelta 1880.
-Janakkalan kirkkoherranpappilan4 hirsinen päärakennus on vuodelta 1842. Rakennusta on jatkettu 1908 eteisellä ja arkisto-osalla. Pihapiiri rajaa 1800-luvulla rakennettu luhtiaitta. Pappilan länsipuolella on entinen arrendaattorin punamullattu asuinrakennus.
-Monikkalan kartanon osittain kaksikerroksinen hirsinen päärakennus sijaitsee puiston ympäröimänä. Rakennuksen runko on 1780-luvulta ja 1800-luvun alussa sitä jatkettiin. Toinen kerros on vuodelta 1839 ja symmetriset pihasiivet vuodelta 1910. Talouspihan ympärillä olevat työväen asuinrakennukset ovat vuosisadan vaihteesta.
-Vanantaan kartanon kolmikerroksinen, tiilinen päärakennus valmistui 1901 (W.Aspelin). Päärakennusta ympäröi laaja hoidettu puisto, jossa on sekä ranskalaisen barokkipuiston että vapaamman englantilaistyylisen puiston piirteitä. Puiston laidassa on vanhan päärakennuksen kivijalalle 1911-12 rakennettu Huvila (M.Frelander). Tiilinen tallirakennus on vuodelta 1924 (S.Frosterus). Kartanoalueelle johtaa Huhtolan seisakkeelta maisemallisesti merkittävä kuusikuja.
-Laurinmäen ulkomuseoalueelle on siirretty joukko janakkalalaisia rakennuksia. Osa rakennuksista on siirretty paikalle Turengin kansanpuiston entiseltä museoalueelta. Esinemuseo sijaitsee vanhassa rukoushuoneessa.