Janakkala

Leppäkosken asemanseutu

Kuvaus:

Leppäkosken asemarakennus on 1900-luvun puolelta. Aseman lähistöllä on säilynyt kolme vanhaa asuinrakennusta radan valmistumisen ajalta. Näistä on kulttuurihistoriallisesti merkittävin ratamestari Antti Ahlbergin entinen asuinrakennus, jossa näyttelijätär Ida Aalberg vietti lapsuusvuotensa 1862-74. Leppäkosken tehdas- ja asemayhdyskunnan puinen rukoushuone on vuodelta 1923 (E.A. Talpo). Leppäkosken kartanon tiilitehdas Rauhaniemi perustettiin vuoden 1860 tienoilla ja siirrettiin nykyiselle paikalleen rautatien valmistuttua 1862. Seuraavina vuosikymmeninä siitä kehittyi yksi maamme huomattavimpia tiilitehtaita ja yhdessä läheisen Sipilän tiilitehtaan kanssa ne muodostivat todellisen tiilikylän. Vuonna 1947 palaneen tehdasrakennuksen keskeltä kohoaa vuosisadan alkupuolella muurattu, koristeellinen savupiippu.