Lammi

Lammin keskiaikainen kivikirkko

Kuvaus:

Lammin Pyhälle Katariinalle nimetty keskiaikainen kivikirkko on rakennettu aikaisintaan 1490-luvulla. Muodoltaan se on suorakaiteinen pitkäkirkko, johon liittyy pohjoissivulla sakaristo ja eteläsivulla asehuone. Päätyjen tiilikoristelu liittää kirkon Hollolan ja Vanajan kirkkojen tyyliin. Länsipäädyn harmaakivimuurauksen pinnassa on kaksi myllynkiveä. Asehuoneen päätykolmiossa on ulkoinen saarnastuoli. Sakaristossa on yksinkertainen tähtiholvi ja asehuoneessa ristiholvi. Kirkon sisätilojen ja katon tuhouduttua 1918 tulipalossa kirkkosali katettiin betoniholvilla (Usko Nyström). Seinät ja holvi koristeltiin taiteilija Bruno Tuukkasen kalkkimaalauksilla. Kirkon vieressä sijainnut kolminivelinen puinen kellotapuli tuhoutui myöskin vuoden 1918 palossa ja korvattiin 1920 uudella, perinteisen mallisella tapulilla. Lammin kirkkomaata ympäröi vanha kiviaita. Kiviaidan vierellä on muurattu hautahuone.