Lammi

Mommilan ja Hietoisen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Mommilan ja Hietoisen kulttuurimaisema edustaa Lammilla poikkeuksellisen laajaa viljelystasankoa. Maisemakokonaisuuden keskellä sijaitsee Mommilan kartanoalue. Muita yksittäisiä, kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia rakennuksia ovat Mommilan kirkko, Mommilan tiilinen kansakoulu sekä Teuron tilan mahtava tiilinavetta vuodelta 1911.
-Mommilan kartanon kaksikerroksinen puinen päärakennus on vuodelta 1859 (C.A. Edelfelt ?). Järvenpuoleista julkisivua koristaa kaksikerroksinen vilpola. Pienempi piharakennus, kaksikerroksinen hirsinen viljamakasiini ja suuri tiilinavetta ovat päärakennuksen ikäisiä. Kaksikerroksisen työväen asuinrakennuksen alakerta on tiettävästi 1700-luvulta. Päärakennusta ympäröivä puisto on viime vuosisadalta.
-Mommilan puinen rukoushuone on rakennettu 1904. Kirkon hautausmaa on Koiniemessä.