Renko

Rengon kirkonseutu

Kuvaus:

Rengon keskiaikaisen kivikirkon vanhin rakennusvaihe ajoittuu 1400-luvun keskivaiheille. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan se sai pitkänomaisen oktogonin muodon jo tuolloin. Kirkko rappeutui 1600-luvulla ja jäi käytöstä, kunnes se 1700-luvulla korjattiin ja otettiin uudelleen käyttöön. Tässä korjauksessa kirkko sai korkean aumakattonsa. Nykyisessä muodossaan kirkko on päistään särmikkään suorakaiteen muotoinen pitkäkirkko, johon liittyy aumakattoinen sakaristo ja satulakattoinen asehuone. Kirkkomaata ympäröi vanha harmaakivimuuri. Rengon kirkon vieressä on 1839 rakennettu hirsinen lainajyvästön makasiini, jossa toimii nyt Härkätien museo. Rengon kirkko, entinen lainajyvästö ja vanha harjuasutus kirkon luoteispuolella muodostavat kauniin, vesien saartaman kokonaisuuden. Kirkon kaakkoispuolella on kaunis myllylampi.