Renko

Uusikylän - Renkajoen kulttuurimaisema

Kuvaus:

Uusikylän talot muodostavat erikoisen rivikylämuodostelman, jossa päärakennukset sijaitsevat pellon laidassa julkisivut raitille päin. Kylän rakennuskanta on suhteellisen nuorta, johtuen viime vuosisadan lopun suuresta tulipalosta. Uudenkylän kulttuurimaisemaan liittyy koivukujan päässä sijaitseva vanha kirkkoherranpappila, jonka päärakennus on rungoltaan 1700-luvulta nykyasun ollessa 1900-luvun alkupuolelta. Kauniisti kaartuvan tien varrella on myös Haapamäen vuonna 1883 perustetun kansakoulun vanhat rakennukset. Entinen nuorisoseurantalo on vuosisadan vaihteesta. Kirkonkylästä kaakkoon alkaa laaja yhtenäinen viljelys- ja asutusmaisema, joka seuraa Renkajokea ja vanhaa maantietä. Oinaalan ja Nevilän kylien alueella mutkitteleva joki tekee maisemasta vaihtelevan. Oinaalan kylässä on lukuisia koivukujia. Kulttuurimaisema ulottuu Janakkalan kunnan alueelle. Perinteistä rakennuskantaa on Oinaalan Markkulassa, jossa päärakennus on vuodelta 1784 sekä Oinaalan Jokelassa. Nevilän Myllylammin ympäristö on vanhan myllykulttuurin leimaamaa.