Riihimäki

Riihimäen Lasi Oy:n työväenasuntoalue ja Suomen lasimuseo

Kuvaus:

Riihimäen Lasi aloitti toimintansa 1910. Tältä ajalta on tuotantolaitosten vanhin osa, johtajan asuinrakennus Maikkila sekä yksi työväenasuinrakennus. Alueen muut työväenasuinrakennukset sekä sauna- ja leipomo rakennettiin 1910-16. Hytti-korttelin työväen rakennuksia on jäljellä kahdeksan ja ne muodostavat arvokkaan kokonaisuuden.Tehdasrakennuksen yhteydessä on konttorirakennus vuodelta 1920 (Y.Sadeniemi). Vanhempi konttorirakennus vuodelta 1911 on nykyisin verstaana. Tehtaan vanha kansakoulu on vuodelta 1920. Suomen lasimuseo on sijoitettu vanhaan tehdasrakennukseen, joka rakennettiin 1914 alunperin turvejauhotehtaaksi. 1920-luvulla rakennuksessa aloitti toimintansa lasitehdas. Vuosina 1977-81 se korjattiin valtakunnalliseksi lasimuseoksi (T.Wirkkala).