Tuulos

Sairialan - Syrjäntaan kulttuurimaisema

Kuvaus:

Tuuloksen keskiaikaisen, Pyhälle Birgitalle pyhitetyn kivikirkon vanhimman osan muodostaa sakaristo, jonka Knut Posse rakennutti 1477-85. Sakaristoa kattaa kahdeksanjakoinen ristiholvi. Runkohuone ja siihen liittyvä asehuone on muurattu keskiajan lopulla. Kirkkosalia kattaa lautainen tynnyriholvi. Molemmat ulkopäädyt on koristeltu tiilimuurauksella. Kirkon vieressä kohoaa kolminivelinen sipulipäätteinen kellotapuli vuodelta 1780 (Martti Jaakonpoika). Kirkkomaata ympäröi harmaakiviaita, jonka kupeessa on hirsinen läpikäytävärakennus vuodelta 1841. Tapulin vieressä on kaksi hautahuonetta, toinen tiilestä muurattu, toinen hirsinen.
-Toivoniemen kartano on vanhaa rälssiä ja oli säterinä jo 1560-luvulla. Vuosina 1866-1905 sen omisti taiteilija Hjalmar Munsterhjelm, joka on kuvannut tuotannossaan runsaasti ympäröiviä maisemia. Kaksikerroksinen hirsinen päärakennus on rakennettu 1809-10. Yläkerrassa on Hj. Munsterhjelmin työhuone. Kartanon linnamainen viljamakasiini on 1800-luvun keskivaiheilta. Englantilaistyylinen puisto liittyy kauniisti ympäröivään luonnonmetsään. Toivoniemen kartanon lähellä on Oneidan huvila, joka on 1800-luvun jälkipuolelta. Myös sen ympäristö on kasvistoltaan rikasta.
-Sairialan-Syrjäntaan kulttuurimaisemaa hallitsee Tuuloksen keskiaikainen kirkko. Sen ympärillä levittäytyvät Sairialanjoen rantaniityt ja viljelykset. Perinteistä rakennuskantaa on Toivaalan Eerolassa, jossa klassisistinen päärakennus on vuodelta 1935. Myös Sairialan Oksalassa ja Hakalassa on vanhoja rakennuksia. Rouvi-Alhaisen ulkorakennukset muodostavat kauniin ryhmän. Toivaalan Körhämässä on vanha luhti. Tuuloksen seurakunnan hautausmaa on Sairialassa vanhan maantien varrella. Syrjäntaan vanha kansakoulu on vuodelta 1873. Tuuloksen nuorisoseuran seuratalo Tuuloksen Pirtti on alkuaan lammilainen asuinrakennus, joka siirrettiin 1906 Syrjäntaan kylään. Syrjäntaan kylän rakennuskanta on pääosin vuoden 1918 palon jälkeiseltä ajalta. Kylätien varrella sijaitsevat lainajyvästön hirsiset makasiinit, joista vanhempi on 1700-luvulta, toinen vuodelta 1854.