Joutsa

Joutsan kirkon miljöö

Kuvaus:

Joutsan kirkonkylän keskusta on voimakkaasti uusiutunut. Ainoastaan kirkon lähiympäristö on säilyttänyt perinteisen ilmeensä.
-Joutsan puukirkko on rakennettu Heikki Salon johdolla 1812-13. Muodoltaan se on tasavartinen, sisäviisteinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa kaksitoistakulmainen attikaosa, jonka laella on kahdeksankulmainen lyhty. Erillinen, puinen kellotapuli on vuodelta 1820. Se on sisustettu kirkkomuseoksi. Vanha seurakuntatalo on vuodelta 1938, uudemman ollessa vuodelta 1972.
-Ala-Hulikkalan talo sijaitsee tien toisella puolen kirkkoa vastapäätä. Komea päärakennus on ilm. 1800-luvun puolivälistä.
-Vanha kunnantupa on samaten 1800-luvun keskivaiheilta. Sen vieressä on Jukola, entinen suojeluskuntatalo vuodelta 1940.