Kuhmoinen

Kuhmoisten kirkonmäki

Kuvaus:

Kuhmoisten kirkonkylä on uusiutunut voimakkaasti, mutta harjun laella sijaitseva kirkko lähiympäristöineen muodostaa yhä maiseman kohokohdan. Toritien varrella on säilynyt joitakin vanhoja asuinrakennuksia.
-Kuhmoisten puukirkko on rakennettu Matti Åkerblomin johdolla 1784-85 (RIK). Muodoltaan se on erivartinen, sisäviisteinen ristikirkko. Kirkkoa on korjattu mm. 1884-85 (C.A.Cavén) sekä 1932-33 (K.S.Kallio). Erillinen kellotapuli rakennettiin samaan aikaan kirkon kanssa 1786 (M.Åkerblom), joskin sitä on myöhemmin muutettu. Kirkonmäkeä vastapäätä Toritien toisella puolen on seurakunnan entinen hautausmaa, joka on muodostettu sankarihautausmaaksi. Alueella on paarihuone vuodelta 1875.
-Kirkkomaisemaan liittyy vanha, 1860-73 rakennettu hirsinen lainamakasiini, joka on ollut museokäytössä vuodesta 1950.