Petäjävesi

Petäjäveden kirkkomaisema

Kuvaus:

Petäjäveden kirkot, maamme merkittävimpiin puukirkkoihin kuuluva vanha kirkko ja Kirkkolahden pohjoisrannalla sijaitseva uusi kirkko, muodostavat Jämsäveden kapeikossa ainutlaatuisen kirkollisen kulttuurimaiseman, jota liikennejärjestelyt ovat osin turmelleet. Salmen keskellä on kapea Solikkosaari, jonka ylittää uusi silta.
-Petäjäveden vanha puukirkko on rakennettu Jaakko Klemetinpoika Leppäsen johdolla 1764. Muodoltaan se on tasavartinen ristikirkko. Vuoraamamatonta hirsikirkkoa kattaa jyrkkä, paanutettu aumakatto. Kirkkosali on kiinteää sisustustaan myöten niin ikään maalaamaton ja sitä kattavat lautaiset tynnyriholvit, jotka yhtyvät keskellä kaunismuotoiseksi kupoliksi. Kirkon länsisakaraan yhdistyy solarakenteen välityksellä pohjalaismallinen renessanssitapuli, joka valmistui 1821 (E.Leppänen). Tässä alkuperäisessä asussaan säilynyt kirkko on ollut autiokirkkona vuodesta 1879. Sen ympärillä on vanha kirkkomaa.
-Lemettilän talon edustava rakennusryhmä sijaitsee peltojen ympäröimänä vanhan kirkkotien varrella.
-Petäjäveden uusi puukirkko on rakennettu Jaakko Kuorikosken johdolla 1879 (A.Boman). Muodoltaan se on sisäviisteinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa kahdeksankulmainen, terävään huippuun päättyvä lanterniini. Kirkon pohjoispuolella on pappilan rakennusryhmä 1880- ja 1890-luvuilta.
-Siltaniemen kärjessä on maisemallisesti merkittävä, puutarhan ympäröimä kanttorila, jonka rakennusryhmä on vuosisadan vaihteesta.