Viitasaari

Haapasaaren kulttuurimaisema

Kuvaus:

Viitasaaren Haapasaari muodostaa poikkeuksellisen vaikuttavan kokonaisuuden Miekka- eli Varissalmen ja Haapasalmen välissä. Saaren rakennuskanta on tosin uusiutunut samoin kuin on käynyt Hakkarilansalmen vanhalle huvila-alueelle.
-Viitasaaren puukirkko on rakennettu 1877-78 (Th.Granstedt). Muodoltaan se on tasavartinen, sisäviisteinen ristikirkko, jonka läntiseen ristivarteen liittyy torni. Kirkko korjattiin 1925 (A.Aalto). Hautausmaa on saaren lounaisrannalla.
-Hakkarilansalmen lounaisrannalla sijaitsee Kymin lauttausyhdistyksen 1919 rakennuttama Koivuniemen huvila sekä sen lounaispuolella Vuorelan talo.
-Vuorelan rakennutti 1898 Viitasaaren eläinlääkäri John Wilhelm Sonck. Sen suunnitteli mitä todennäköisemmin hänen veljensä Lars Sonck. Hirsirakennus on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan.