Anjalankoski

Anjalan kirkonseutu

Kuvaus:

Anjalan kirkon ympärillä, Kymijoen länsirannalla on säilynyt monipuolisesti vanhaa rakennuskantaa. Alue liittyy joen vastakkaisella rannalla sijaitsevaan Inkeroisten teollisuusympäristöön.
-Anjalan puukirkko on rakennettu 1755-56 (A.Junkkarinen?). Muodoltaan se on tasavartinen ristikirkko, jossa ristivarret kapenevat ulospäin. Kirkkoa on korjattu vuosina 1900 (K.A.Wrede), 1935 (J.Viiste) ja 1966-67 (H.Elomaa). Puinen, kaksinivelinen tapuli on vuodelta 1792. Kymijoen rannassa on vanha kirkonpaikka ja seurakunnan vanha hautausmaa, josta myöhemmin muodostui Wrede-suvun hautausmaa. Wrede-suvun tiilinen hautakappeli on 1860-luvulta (G.T.Chiewitz).
-Anjalan kartanomuseon kaksikerroksinen, puinen päärakennus on 1790-luvulta. Entinen, kivestä muurattu viljamakasiini on kahvilana. Alueelle on siirretty Nastolan Arrajoen kartanosta 1840-luvulla rakennettu viljamakasiini. Kartanopihaan johtaa pitkä puukuja. Osa kartanon vanhoista talous- ja väenrakennuksista on Anjalan maatalousoppilaitoksen käytössä. Joen toisella rannalla on Inkeroisten vanha kartonkitehdas.
-Anjalan kirkkoherranpappila on 1790-luvulta. Rakennusta on myöhemmin laajennettu useaan eri otteeseen. Puistomaisessa pihapiirissä on ns. Pappilan pirtti vuodelta 1895 sekä joukko ulkorakennuksia.
-Kirkon lähellä sijaitsee ns. Regina-koulu viime vuosisadan keskivaiheilta. Se liittyy seudun varhaiseen kansanopetukseen.
-Anjalan entinen kunnantalo on vuodelta 1940 (H.Siikonen).