Elimäki

Elimäen kirkonseudun kulttuurimaisema

Kuvaus:

Kuivatun Elimäenjärven kulttuurimaisema on rakennuskannaltaan rikasta ja kirkonkylän pohjoispuolella avautuu Kymenlaakson laajin yhtenäinen viljelytasanko.
-Elimäen puinen ristikirkko on rakennettu 1678 (P.Lohman) ja se on siten lajissaan maamme vanhimpia. Pohjaltaan se on tasavartisen ristin muotoinen. Korkeat vesikatot ovat aumatut ja katetut nykyisin sementtipaanuilla. Korjattu 1994: puupaanut. Kirkkosalissa on säilynyt harvinainen kuoriaita vuodelta 1666. Kirkkoa on korjattu 1870-luvulla, 1911, 1926-28 ja 1960-61. Kirkkoa ympäröi vanha, kivimuurin rajaama hautausmaa. Erillinen kellotapuli rakennettiin 1795-97 (A.Marttila).
-Moision kartanon kaksikerroksinen kivinen päärakennus on rakennettu 1818 (C.L.Engel). Rakennus muutettiin 1907 kunnan vanhainkodiksi. Kartanon puistossa sijainnut Engelin suunnittelema huvimaja on siirretty Seurasaaren ulkomuseoon.
-Peippolan kartanon puinen, puiston ympäröimä päärakennus on vuodelta 1847, mutta sen nykyasu on vuodelta 1916 (A.Toivonen). Talousrakennusryhmään kuuluu mm. kaksi 1600-luvun aittaa.
-Rahikkalan kylän asutus sijaitsee laajan peltoaukean laitamilla.