Haukivuori

Haukivuoren kirkonkylä

Kuvaus:

Kyyveden rantamaisemassa sijaitseva Haukivuoren vanha kirkonkylä on säilyttänyt perinteisen ilmeensä. Kirkonkylän raitti seuraa harjun ja rannan muotoja. Haukivuoren vanha puukirkko paloi 1949, mutta siihen liittynyt kellotapuli vuodelta 1839 hallitsee yhä maisemaa. Kirkonkylässä on säilynyt kymmenkunta vanhaa asuinrakennusta 1900-luvun alkupuolelta.
-Kirkkomaan kyljessä sijaitsee entinen kunnanhuone, joka rakennettiin vanhan talon hirsistä 1922.
-Entinen pappila Haukiranta on rakennettu 1820 ja laajennettu nykyiseen mittaansa 1896. Rakennuksessa toimii lomakeskus.
-Kotiseutumuseona toimiva hirsinen viljamakasiini on tämän vuosisadan alusta.
-Kirkonkylän eteläpuolella on Lietlahden puustelli, vanha sotilasvirkatalo, jonka päärakennus on 1700-luvun lopulta. Pihapiiriin kuuluu toinen asuinrakennus 1850-luvulta, aittarivi 1700-luvulta, talli ja muita talousrakennuksia.