Heinävesi

Kirkonmäki ja satama

Kuvaus:

Heinäveden kirkonkylän yhteiset toiminnot ovat keskittyneet Kermajärvestä kohoavalle korkealle mäelle. Ylimpänä sijaitsevat kirkko ja hautausmaa. Kirkolta johtaa tie alas satamaan, joka on ollut huomattava sisävesiliikenteen keskus. Satamaan liittyy pieni asuntoalue sataman kukoistusajalta.
-Heinäveden puukirkko on rakennettu 1890-91 (J.Stenbäck). Muodoltaan se on päätytornillinen pitkäkirkko, jossa on leveät ristivarret. Ympärillä on vanha kirkkotarha.
-Kirkonmäellä sijaitsee entinen, 1800-luvun puolella rakennettu pitäjäntupa, joka on nyt kotiteollisuusneuvonta-asemana.
-Entinen pitäjänmakasiini on rakennettu hirrestä 1800-luvun alkupuolella ja jatkettu vuonna 1900. Museona se on ollut vuodesta 1961.
-Kirkonmäen kulttuurimaisemaan liittyy peltoaukean laidassa Pakarilan vanha talonpoikaistila, jonka pitkä, puinen päärakennus on viime vuosisadan keskivaiheilta.