Virolahti

Virolahden kirkkomaisema

Kuvaus:

Virolahti mainitaan kirkkopitäjänä jo 1370 ja tältä ajalta on mahdollisesti myös hautausmaalla sijaitseva keskiaikainen kivisakaristo. Virolahden puukirkko on rakennettu 1766 (T.Suikkanen). Muodoltaan se on tasavartinen ristikirkko, jonka ristikeskuksesta kohoaa pieni kattoratsastaja. Kirkkoa on korjattu 1873 ja 1939 (J.Viiste). Erillinen kellotapuli on vuodelta 1957. Kiviaidan ympäröimällä hautausmaalla on lisäksi von Ekesparren hautakappeli.
-Kirkkoaukion laidalla on entinen pitäjäntupa, joka on ollut seurakuntatalona vuodesta 1919. Aukion laidalla on myös osuuskaupan talo, joka on niin ikään ollut aiemmin pitäjäntupana.
-Kirkkotien varrella on vanha koulutalo vuodelta 1894, jota on laajennettu 1906. Pihamaalle on istutettu koivuja.
-Kirkkoherranpappilan puinen päärakennus on 1830-luvulta. Nykyiseen asuunsa se muutettiin 1890-luvulla. Pappilan kivinavetta on 1850-luvulta.
-Kirkonseudun maisemaan liittyvät lisäksi Kuuselan kanttorila sekä kappalaisen pappila Hiukka, molemmat 1890-luvulta.