Heinävesi

Heinäveden reitti

Kuvaus:

Heinäveden reitti on maamme edustavimpia sisävesiliikenteen muovaamia maisemia. Sen merkitys kasvoi vuosisadan vaihteessa kun alueen laaja kanavaverkosto toteutettiin. Vaihtelevaan järvimaisemaan sisältyy arvokkaita kanavakokonaisuuksia, vanhoja asumusmaisemia ja huviloita.
-Kerman sulkukanava rakennettiin 1903-06. Alkuperäisenä säilyneeseen kanavaan liittyy vanha silta, hoidettu puisto ja kanavanvartijan talo vuosisadan alusta. Lähellä on myös uittoon liittyviä rakennuksia ja rakenteita. Alueella on myös jälkiä Kerman sahasta.
-Vihovuonteen sulkukanava rakennettiin 1903-06. Ympärillä on puisto kanavanvartijan taloineen.
-Vääräkosken avokanava rakennettiin 1903-06. Kokonaisuuteen kuuluvat kanavanvartijan mökki ja rautatiesilta vuodelta 1939.
-Pilpan sulkukanava rakennettiin 1903-06. Alueella on kanavanvartijan mökki ja puisto.
-Lähellä Koukunpolvea on Aino Acktén 1920 rakennuttama Pohjantaipaleen huvila. Samassa maisemassa on myös Juhani Ahon kalamaja. Koukunpolven kapeikossa on apteekkari Forsblomin huvila 1920-luvulta.
-Kermajärven pohjoispuolella on reitin kanavista vanhin, Karvio, joka rakennettiin 1895-96. Kanavaa ympäröi laaja puisto. Lähellä kanavaa, maanteiden risteyksessä on vanha Karvion kievari.
-Reitin pohjoisimman kanavakokonaisuuden muodostavat 1911-15 rakennetut Varistaipaleen ja Taivallahden sulkukanavat sekä niiden välinen avokanava, Varislammen Välikanava. Varistaipaleen rantapuistossa on sulkumestarin asunto ja kanavarenkien tupa, joka on museona.